برنامههای 10 گانه عفاف و حجاب
برنامهی اول
اجرای برنامههای فرهنگي و هنري با موضوع عفاف و حجاب براي کارکنان و خانوادههاي آنها در زمينههاي: ۱) برگزاري مسابقهي كتابخواني همراه با نوآوري و آزمون حضوري ۲) اجراي تئاتر ۳) نمايش فيلم ۴) برگزاري نمايشگاه فرهنگي يا مُد لباس ۵) عرضهي بستههاي فرهنگي كتاب، سيدي، بروشور، چادر و ... ۶) برگزاري اردوهاي فرهنگي، زيارتي و سياحتي و راهيان نور با رويكرد ترويج فرهنگ عفاف و حجاب و اولويت براي سفر اوليها.
شرح فعالیت:
۱ ـ برگزاری نمایشگاه فرهنگي يا مُد لباس، ارائهي الگوهاي مطلوب اسلامي ـ ايراني در بخش پوشش و مد و لباس براي کارکنان دولت و خانوادهها، هماهنگي با كارگروه مد لباس وزارت ارشاد و يا ساير مراكز ذيربط الزامي است و دستگاهها ميبايست نسبت به اختصاص اعتبار لازم از رديف بودجه رفاهي كاركنان و يا ساير منابع براي تخفيف اقدام نمايند.
۲ـ عرضهی بستههای فرهنگي نيز در نمايشگاهها و يا در مراسم و مناسبتها با تخفيف ويژه انجام پذيرد.
۳ـ دستگاههای اجرائی از برنامههاي اين بند، متناسب با توان و نياز خود در طول سال حداقل چهار برنامه را اجرا نمايند بهطوريکه ۵۰% از کاركنان و خانوادههاي آنان جزو شركتكنندگان در برنامهها باشند.
۴ـ بهمنظور استقبال بیشتر کارکنان برای هر برنامه، اطلاعرساني و تبليغات لازم انجام شود.
۵ـ در برنامههای مذکور از هنرمندان متعهد و متخصص و آثار و تولیدات آنان در عرصهي عفاف و حجاب استفاده شود.
۶ـ روشهای ابتکاری همچون؛ ارسال پيامک تبريك تولد به كاركنان همراه با يك پيام اخلاقي دربارهي خانواده، عفاف و حجاب، و .... بهعنوان شيوههاي اثربخش توجه شود.
۷ـ نسبت به استفاده از اتوماسیون اداری و نيز فضاهاي مجازي بهمنظور اطلاعرساني از برنامهها و گسترش فرهنگ عفاف و حجاب کارکنان، تلاش بيشتري بهعملآيد.
۸ـ از فرصت تابستان و سایر تعطیلات در قالب برنامههاي غنيسازي اوقات فراغت خانوادهها و فرزندان کارکنان نظير برگزاري اردو، با رويكرد عفاف و حجاب، استفادهي بيشتري بهعملآيد.
۹ـ اردوهای فرهنگی، زيارتي و سياحتي و راهيانِ نور ميبايست حداقل در يک مرحله براي ۱۰% کاركنان و خانوادههاي آنها در طول سال (تعطيلات تابستاني يا تعطيلات نوروزي) با اولويت سفر اوليها برگزار شود.
در اجرای اردوها ۱ـ استفاده از برنامههای فرهنگي و آموزشي ۲ـ راويان رزمندهي ۸ سال دفاع مقدس و متأهل و آشنا به احکام ديني ۳ـ جزوات و کتب مرتبط با ۸ سال دفاع مقدس همراه با مشخصات عمليات ۴ـ تصاوير؛ خاطرات؛ فيلم؛ و ... تهيه و سيدي براي ايجاد فضاي معنوي و برنامههاي گسترش عفاف و حجاب استفاده شود.
برنامهی دوم
ارائهی مشاورههای اخلاقي، خانوادگي و ديني با محوريت بنياد خانواده و ترويج عفاف و حجاب با استفاده از مشاوران متعهد و توانمند براي متقاضيان و علاقهمندان.
شرح فعالیت:
۱ـ در اجرای این برنامه بايد از مشاوران متأهل، مجرب، و آشنا به آموزههاي ديني استفاده کرد.
۲ـ این برنامه برای کارکنان دستگاه به ازاي هر ۱۰۰ نفر حداقل ۲ ساعت در ماه پيشبيني شود.
برنامهی سوم
برگزاری جلسات ستاد صیانت از حريم امنيت عمومي و حقوق شهرونديِ دستگاه و برنامهريزي در حوزههاي فرهنگي، تبليغي، آموزشي و پژوهشي و بازرسي و نظارت.
شرح فعالیتها:
۱ـ جلسات ستاد صیانت باید در وزارتخانه يا سازمان و مراکز تابعه، واحدهاي تحت نظارت و همچنين اداراتکل مربوطه در استانهاي سراسر كشور بالاي ۱۰۰ نفر برگزار شود. هماهنگي و اجراي برنامههاي يازدهگاهي ترويج عفاف و حجاب و بررسي وضعيت عفاف و حجاب در واحدهاي تابعه و تحت نظارت از موضوعات جلسهي ستادهاي صيانت است.
۲ـ اعضای ستاد صیانت هر دستگاه مسؤولان ذيل هستند:
۱) رئیس ستاد ۲) جانشین ستاد ۳) دبير عفاف و حجاب ۴) مسؤول فرهنگي ۵) فرماندهي بسيج ۶) مدير حراست ۷) مدير بازرسي ۸) مشاور امور بانوان ۹) مدير آموزش ۱۰) مدير حقوقي ۱۱) مدير ارزشيابي و انتصابات ۱۲) مسؤول ستاد احيا امربهمعروف و نهيازمنکر ۱۳) ديگر معاونان و مديران مرتبط با موضوع (تشکيل جلسات با اعضاي مذكور بنا بر صلاحديد رياست ستاد خواهد بود).
۳ـ مصوبات ستاد صیانت دستگاه، جهت اطلاع و اجرا حتماً به مراکز زیرمجموعه و ادارات استاني ابلاغ شود.
۴ـ یک نسخه از مستندات (صورتجلسات، مصوبات، ابلاغیهها به مراکز زيرمجموعه ارزيابي عملكرد آنها) به بازرسان و دبيرخانهي ستاد مركزي صيانت ارسال شود.
برنامهی چهارم
بازرسی از مراکز و واحدهای تابعهي دستگاه مربوطه از اجراي مصوبهي شورايِعالي انقلاب فرهنگي، برنامههاي درونسازماني دهگانه توسط اعضاي ستاد صيانت دستگاه. پاسخگويي به هيأتهاي بازرسي ستاد مرکزي صيانت (وزارت كشور)
شرح فعالیتها:
۱ـ اعضای ستاد صیانت هر دستگاه از دو محور ذيل در زيرمجموعه بازرسي به عمل آورد:
الف) برنامههای برونسازمانی: مصوبهي شورايِعالي انقلاب فرهنگي (دستگاههاي مشمول اين مصوبه)
ب) برنامههای درونسازمانی دهگانه.
۲ـ بازرسی سالانه حداقل یک مرحله از تمامي واحدها و مراکز زيرمجموعه انجام شود.
۳ـ حضور رئیس یا جانشين يا نمايندهي تامالاختيار يا دبير عفاف و حجاب ستاد صيانت دستگاه ضروري است.
۴ـ بهمنظور یکنواختی و قانونمند شدن بازرسيها، از چکليست تهيهشده توسط بازرسي ستاد مركزي صيانت (وزارت كشور) استفاده شود (چنانچه چكليستها نياز به بوميسازي داشته باشند، ميبايست به تأييد ستاد صيانت دستگاههاي مربوطه برسد)
۵ـ پس از بازرسی از مراکز، برای رفع معايب و تقويت محاسن پيگيريهاي لازم به عمل آيد.
۶ـ ارائهی نتیجهي بازرسيها بهصورت ارزيابي عملکرد و امتيازبندي براي رقابت سالم ميان واحدهاي تابع مدنظر باشد.
۷) یک نسخه از گزارش بازرسی (چکليست، ابلاغيهي بازرسي، نتايج و اقدامات بهعملآمده) پس از رؤيت عاليترين مقام دستگاه براي ستاد مركزي صيانت ارسال شود.
۸) بازرسی از ستاد صیانت دستگاههاي اجرايي به عهدهي هيأتهاي بازرسي ستاد مرکزي صيانت (وزارت ستاد) است و ستاد صيانت دستگاه آمادگي لازم را در طول سال براي همکاري و پاسخگويي به هيأتهاي بازرسي و ايجاد هماهنگي لازم در واحدهاي تابعه داشته باشد.
برنامهی پنجم
رعایت الزامات اداری و شئون اسلامي
شرح فعالیتها:
۱ـ حدود پوشش کارکنان زن برابر دستورالعملهای مربوطه شامل چادر یا مانتوي غيرچسبان با آستينبلند تا زير زانو و بدون علائم، شلوار پارچهاي، مقنعهي بلند با رنگهاي سنگين و بدون آرايش و زيورآلات و كفش پاشنهبلند است.
۲ـ در هر دستگاه نسبت به تهیهی تدوين و ترويج منشور اخلاقي و رفتاري بهويژه در حوزهي عفاف و حجاب و رعايت شئون اسلامي اقدام شود.
۳ـ مسؤولان حراست با هماهنگی دبیر عفاف و حجاب و مديران دستگاه مربوطه پس از اطمينان از اقدامات فرهنگي و مشاورهاي نسبت به کارکنان بدحجاب تذكر شفاهي و كتبي داده و در صورت عدم رعايت به هيأتهاي تخلفات اداري معرفي نمايند. بند ۲۰ از تخلفات اداري، مصوبه ۷/۹/۷۲ مجلس شوراي اسلامي و ابلاغ رئيسجمهور وقت در تاريخ ۲۲/۹/۷۲، (رعايت نكردن حجاب اسلامي) است.
۴ـ از بودجهها و اعتبارات قانونی اختصاصیافته براي اجراي برنامههاي ترويج فرهنگ عفاف و حجاب کارکنان و خانوادههاي آنها اقدام شود.
۵ـ در راستای سالمسازی روابط بين کارکنان و بهمنظور كاهش اختلاط بين كارمندان زن و مرد بنا به تدبير مدير مربوطه نسبت به تفكيك و جداسازي محل كار آنان اقدام شود.
۶ـ نسبت به عدم بهکارگیری منشي زن براي مديران مرد و بالعکس اقدام لازم به عمل آيد.
۷ـ نسبت به جداسازی سرویسهاي اياب و ذهاب و غذاخوري اقدام شود.
۸ـ مدیر مربوطه با پیگيري دبيران عفاف و حجاب نسبت به تهيهي دستورالعمل و پيوست فرهنگي براي رعايت شئون اسلامي و ترويج عفاف و حجاب در برپايي جشنوارهها، نمايشگاهها و همايشها، اماکن تفريحي، شهرکهاي سازماني، فروشگاههاي تابعه و نحوهي حضور كاركنان در اجلاسها و سفرهاي بينالمللي اقدام نمايند.
۹ـ از برخوردهای سلیقهاي با پديدهي بدپوششي پرهيز و کاملاً منطقي عمل شود (در واقع اقدامات انضباطي بهعنوان آخرين اقدامات باشد.) ابتکارها و نوآوريها براي ستاد مركزي صيانت ارسال شود.
۱۰ـ مدیران مربوطه به کارکنانی كه در تكريم مراجعان محجبه كوتاهي ميكند، تذكر دهند.
برنامهی ششم
راهنمایی و ارشاد و تذکر به مراجعان و کاركنان نسبت به رعايت حدود پوشش و شئون اسلامي در اجراي دستورالعمل سازمان حراست كل كشور.
شرح فعالیتها:
۱ـ مفاد دستورالعمل شماره ۱۲/م/۳/۷۵۰۱ تاریخ ۹/۸/۹۱ ارسالی سازمان حراست کل کشور به دفاتر حراست دستگاههاي اجرايي اجرا شود.
۲ـ تابلوی رعایت پوشش و قانون عفاف و حجاب اسلامي در ورودي ساختمان و معرض ديد مراجعان نصب شود.
۳ـ حدود پوشش کارکنان زن برابر دستورالعملهای مربوطه شامل چادر یا مانتوي غيرچسبان وزير زانو با آستينبلند و بدون علائم، شلوار پارچهاي، مقنعه بلند با رنگهاي سنگين و بدون آرايش، زيورآلات نمايان و كفش پاشنهبلند است.
۴ـ حدود پوشش کارکنان مرد (بهمنظور ایجاد هماهنگی و انضباط در محيط اداري و منزلت اجتماعي كارمندان) كتوشلوار بدون استفاده از كراوات، و زيورآلات (زنجير طلا و ...) و آرايش موي سر به سبك معمولي.
۵ـ سازوکار اجرایی اين نظارت و ارزيابي اوضاع کنوني در ستاد صيانت دستگاه مربوطه بررسي، تسهيل و اجرايي شود.
برنامهی هفتم
برگزاری همایشها و نشستهاي آموزشي و جلسات همانديشي با رويکرد عفاف و حجاب در سال طي ۶ جلسه ۲ ساعته (براي هر گروه يک جلسه) و با حضور ۵۰% كاركنان و مديران هر دستگاه (حداقل در دو مرحله) و ۲۵% خانواده آنها.
شرح فعالیتها:
۱ـ ستاد صیانت هر دستگاه با استفاده از ظرفیت همهي اعضا نسبت به برنامهريزي پرمحتوا و اجراي بانشاط و استفاده از روشهاي نو و ابتکاري در اين برنامه اهتمام نمايند.
۲ـ از فرصت تابستان و سایر تعطیلات و مناسبتها (در قالب برگزاري يک دورهي يکروزه) بهمنظور حسن اجراي اين برنامه براي كاركنان، همسران و فرزندان آنان به تفكيك استفاده شود.
۳ـ از اساتید و شخصیتهاي مجرب و فاضل و خوشبيان حوزوي و دانشگاهي مورد تأييد دستگاههاي ذيربط جهت ارتقاي جذابيتهاي همايشهاي کارکنان و دانشجويان استفاده شود.
۴ـ مخاطبان و تعداد برنامههای جلسه هفتم به شرح ذیل است:
همایش کارکنان (زن و مرد) ۱ جلسه، همایش ويژهي كاركنان زن و همسران كاركنان مرد ۱ جلسه، همايش ويژهي كاركنان مرد و همسران كاركنان زن ۱ جلسه، همايش ويژهي فرزندان دانشجو ۱ جلسه، مراسم ويژهي فرزندان دبيرستاني كاركنان ۱ جلسه، مراسم ويژهي فرزندان دبستاني و كودكان كاركنان ۱ جلسه.
۵ـ بر حضور مدیران دستگاهها بهمنظور حسن اجرای برنامهها تأکيد ميشود.
۶ـ حضور ۵۰% کارکنان در هر سال در برنامههای آموزشی عفاف و حجاب الزامي بوده و جزو آموزشهاي بدو ورود و حين خدمت و بر اساس مصوبات معاونت توسعهي مديريت و سرمايهي انساني رياست جمهوري محاسبه شود.
برنامهی هشتم
تولید یا حمايت دو اثر از آثار علمي، هنري و فرهنگي با موضوع عفاف و حجاب در زمينههاي: ۱) توليد فيلم يا پويانمايي يا تئاتر يا مستند ۲) تأليف کتاب ۳) توليد نشريه ۴) انجام پژوهش ۵) ايجاد سايت در فضاي مجازي ۶) موسيقي ۷) نقاشي و کاريكاتور و ... .
شرح فعالیتها:
۱ـ در طول اجرای این برنامه از ظرفيت دستگاه مربوطه، متناسب با نياز مرتبط با وظايف ذاتي خود و يا از طريق مؤسسات تخصصي مردمنهاد در طول سال براي حداقل ۲ برنامه بهصورت جذاب استفاده شود.
۲ـ در اجرای برنامه هشتم از هنرمندان و نویسندگان متعهد و متخصص فعال در عرصهي عفاف و حجاب و نيز دستگاههاي فرهنگي همچون صداوسيما و سازمان تبليغات اسلامي، بسيج سازندگي و سازمان اوقاف و ... همراه با نظارت لازم استفاده شود.
۳ـ بهمنظور جذب هرچه بیشتر افراد به فرهنگ غنی حجاب و عفاف.
۴ـ در تولیدات فرهنگی و هنري به اثربخشي و جذابيت فيلمهاي کوتاه، بلوتوث، پيامک با سوژههاي خانواده موفق، دختر نمونه، زنان الگو و ... تأكيد شود.
۵ـ در صورت انجام پژوهش به نکات ذیل توجه شود: ۱) کاربردی باشد ۲) تكراري نباشد ۳) اولويت با بررسي علل و عوامل بدپوششي و بدحجابي كاركنان و خانوادههاي آنان و ارائه راهكارهاي مؤثر در رفع آنان باشد.
برنامهی نهم
فضاسازی و تبلیغات محيطي با استفاده از شيوههاي اثربخش و ابزارهاي نوين تبليغي نظير: نصب تابلو، نصب مانيتور، نصب نمادها و ... .
شرح فعالیتها:
۱ـ نصب تابلوها، نمادها و... بهصورت هنرمندانه، اثربخش، غیرمستقیم، کوتاهمدت و جذاب و برگرفته از آموزههاي ديني در حوزه ترويج فرهنگ عفاف و حجاب و رعايت شئون و پوشش اسلامي باشد.
۲ـ تغییر نوبهاي تابلوها، نمادها و ... در سال طي ۴ مرحله انجام شود.
۳ـ اجرای این برنامه، عمدتاً در مسيرهاي پر رفتوآمد و وروديها و سالنهاي انتظار و طبقات باشد.
برنامهی دهم
تشویق کارکنان فعال در امور: ۱) ترویج و گسترش عفاف و حجاب ۲) استفاده از حجاب برتر (چادر) ۳) تغيير پوشش به حجاب برتر.
شرح فعالیتها:
۱ـ این برنامه بهمنظور ایجاد انگيزه بهگونهاي برنامهريزي و اجرا شود که موجب تشويق ديگر کاركنان به سمت حجاب گردد.
۲ـ از طریق ترفیعات اداري، اعطاي لوح و هدايا، اعزام به اردوها و سفرهاي زيارتي، سياحتي و... در تشويق کارکنان فعال در حوزهي گسترش عفاف و حجاب استفاده شود.
تاریخ آخرین به روز رسانی: 1399/2/1